Konstseminarium, lördag 28 april 2018, Malmö universitet

Kvinna och konstnär i Sverige – då och nu

Konstens historia är full av kvinnliga konstnärer! Det är dock något man kanske inte tror när man öppnar ett konsthistoriskt standardverk eller besöker ett konstmuseum och bara hittar ett fåtal. Det har funnits stora kvinnliga konstnärskap redan i äldre tid som var uppburna celebriteter under sin livstid, men som aldrig skrevs in konsthistorien.

Vi vill med detta seminarium lyfta två spännande tidsperioder i den svenska konsthistorien; slutet av 1800-talet och den nutida konstscenen – med fokus på kvinnliga konstnärer.

Plats: Malmö universitet, Nordenskiöldsgatan 10 (”Orkanen” eller Lärarutbildningen), Sal D 131 (på entréplan)

För anmälan: se längre ner.

09.30 – 10.00     Kaffe/te med halv fralla

10.00 – 10.10     Välkomsthälsning
Karl-Bertil HakeMalmö Konststudio, f.d. konstföreningen vid Malmö universitet,
f.d. Sveriges Konstföreningars förbundsstyrelse.

10.10 – 11.40     Kvinna och konstnär i 1800-talets Sverige
Eva-Lena Bengtsson, intendent för Konstakademins samlingar,
forskare och tidigare verksam vid Uppsala universitet.

11.40 – 13.00     Lunch, mixsallad, bröd och isvatten

13.00 – 14.30     Kvinna och konstnär i dagens Sverige
Gertrud Sandqvist, professor i konstens teori- och idéhistoria och rektor
Konsthögskolan i Malmö.

14.30 – 14.45     Att hålla i en nätbaserad utbildning i konsthistoria
Karl-Bertil Hake

Tillsammans med Sveriges konstföreningar Gävleborg och Sensus erbjuds nätbaserade utbildningar i konsthistoria för alla konstföreningar i Sverige, anslutna till Sveriges konstföreningar. Utbildningarna består av filmade föreläsningar. En av dessa nätbaserade utbildningar har titeln ”Kvinnor i konsten”.

Se gärna: https://www.sensus.se/konsthistoria

Under lunchen – eller efter seminariet – finns möjlighet att vandra runt i huset och upptäcka vilka kvinnliga svenska konstnärer, 13 till antalet, som är representerade i Orkanen!

Hur du hittar hit:
Orkanen ligger på promenadavstånd från stationen (uppgång Anna Lindhs plats). Ingång finns både mot Nordenskiöldsgatan och mot kajen. Bussarna nr 3 och 5 stannar utanför ingången och vid stationen (Hållplatser: Orkanen och Centralen). Bilparkering finns i Orkanens källarplan; infart från Jacob Bagges gata, tvärgata till Nordenskiöldsgatan ”hitom” Orkanen.

Kostnad:
300 kr; medlemmar i en konstförening, ansluten till Sveriges Konstföreningar
350 kr; övriga intresserade

Betalning sker till Malmö Konststudios bankgiro; 176-6591, så snart bekräftelse erhållits om plats.

Anmälan senast 7/4 till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

Vid för få anmälningar kan vi se oss nödsakade att ställa in arrangemanget. Inbetald avgift betalas då tillbaka.

OBS: Ange även:
1: vilken konstförening du/ni tillhör eller om du/ni är gäst/er
2: eventuell önskan om specialkost

VÄLKOMNA!

Sveriges Konstföreningar, Skånedistriktet Malmö Konststudio Konstföreningen vid Malmö universitet

Aktuella program/projekt