BLEKINGE vår 2020 

INSTÄLLT – KONSTLÄGER 2020

Årets konstläger för ungdomar i augusti i Bräkne-Hoby ställs tyvärr in.

INSTÄLLT

Blekingar 25/4 – 7/6 2020

Konstutställningen BLEKINGAR 2020 som skulle visats i Olofströms Konsthall i maj-juni, ställs in pga Coronarisken och flyttas fram till juni- aug nästa år. Det blir BLEKINGAR 2021! 
De konstnärer som vi har haft kontakter med, får ny information efter nyår.

Vernissage lördag 25 april kl. 14.00 i konsthallen Längan, Holje park i Olofström.

Konstnärliga Blekingar kan vara med och visa sina konstverk i denna jurybedömda utställning. Välkommen att lämna in intresseanmälan att delta! Informationsbrev och anmälningsblankett kan hämtas här:

Blekingar 2020

www.olofstromskonstforening.blogspot.com

gert.hoff@gmail.com

kaj.magnusson@oktv.se

INSTÄLLT

16 maj 2020 Resa till Kalmar Konstmuseum och Vida Museum på Öland

Utställning av Åsa Norberg och Jennie Sundén på Kalmar Konsthall. Se www.norbergsunden.com. Utställning på Vida Museum och konsthall med

 • Bertil Vallien – glaskonst m.m. som en del av GAS
 • Ebba Johansson – måleri    se:  www.ebbajohansson.se
 • Katrin Westman – måleri   se:  www.katrinwestman.se

Lunch i Kalmar på restaurang Slipkajen.

Pris: 500 kr (650 kr för icke medlemmar) som inkluderar bussresa, lunch och inträden på konsthallarna.Betalas på bussen antingen kontant eller med Swish. Ta gärna med ”kaffekorg” till morgonresan. Möjlighet finns att köpa eftermiddagsfika på Vida innan hemresan. Anmälan tidigast 1 februari till nilsson.bil45@gmail.com och ange om ni vill ha fisk eller kött till lunch.
 • 08.00 Sölvesborg Bekingeporten
 • 08.20 Björkenäs samåkning
 • 08.40 Karlshamn Best Western
 • 09.10 Ronneby resecentrum
 • 09.30 Karlskrona varmbadhus

Återresa ca 16.00

INSTÄLLT, resan är uppskjuten till hösten 2021

23 – 30 september 2020 Provence (sju nätter/åtta dagar)

Provence är en kulturell smältdegel med mångtusenåriga anor. De större, kustnära städernagrundades av grekiska kolonisatörer redan på 500-talet f.Kr. Inlandet befolkades vid denna tid avinhemska galliska stammar. Med tiden blev hela området romerskt genom Julius Caesars berömdagalliska erövraringar. Under tidig medeltid var regionen ett kulturellt och politiskt centrum för bådekristna franker och muslimska morer. Under 1300-talet flyttas påvestaten till Avignon vilketytterligare bidrog till uppförandet av kyrkor, befästningar och stadsbebyggelse i rik gotisk stil i helaregionen. Provences vackra natur och rika historia har även i senare tid lockat inflytelserikakonstnärer som Van Gogh, Cézanne och Picasso. Resan erbjuder ett urval av alla dessa kulturyttringar kryddat med provencalsk mat!

Onsdag 23/9: Tidig avresa med buss från Karlskrona och genom länet

Vi flyger preliminärt med SAS från Kastrup kl. 09.40, ankomst Nice kl. 12.05. Varje resenär kan checka in en väska (max 23 kg) samt ta med ett handbagage (max 10 kg) ombord. Efter ankomst till Nice gör vi en längre paus i Antibes för besök på Picassomuseet och med möjlighet att äta lunch på egen hand. Därefter fortsatt färd mot vårt hotell i Pertuis en Luberon där vi bor i tre nätter. Gemensam middag på hotellet varje kväll. Logi: Sévan Parc Hotel (* * * *), Pertuis en Luberon. Måltider: Frukost samt Middag inklusive bordsvatten.

Torsdag 24/9 Pont du Gard; Avignon (heldag, ca kl. 9-17)

Vi inleder dagen med att beskåda den enorma romerska akvedukten i Pont-du-Gard. Därefter fortsätter vi färden till Avignon som var centrum för den romersk-katolska världen under större delen av 1300-talet då sju franska påvar härskade. Vi upptäcker denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt får egen tid för lunch och strövtåg.

Fredag 25/9 Arles (heldag, ca kl. 9-17)

Arles ligger i västra Provence vid Rhôneflodens bredd i början av dess delta, Camargue. Stadengrundades i år 46 f.Kr. av Julius Caesar och kallas även Galliens lilla Rom. Staden präglas starkt av sin romerska dåtid och bjuder på flera rester av romerska byggnadsverk som teater, badanstalter ochamfiteater. Vi upptäcker även denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt fåregen tid för lunch och strövtåg. När man nämner Arles kan man inte glömma Van Gogh och vice versa. Vincent Van Gogh bodde i Arles i 15 månader mellan februari 1888 och maj 1889. Det var bland annat i Arles som van Gogh skar av sitt eget öra. Van Gogh fascinerades av ljuset i Arles och vistelsen i staden var den mest produktiva perioden i hans liv med en produktion på mer än 300 målningar och teckningar. Många av hans målningar från denna period är de mest kända än idag. Vem känner inte till hans målning av ett café på Place du Forum, eller det gula huset på Place  Lama rtine där Van Gogh bodde?

Lördag 26/9 Utcheckning och avresa till Aix-en-Provence och Cannes (ca kl. 9-17)

Målaren Paul Cézanne är starkt förknippad med Aix. Han föddes, dog och arbetade stora delar av sitt liv i staden. Landskapet runt Aix figurerar flitigt i Cézannes verk och allra viktigast är berget Sainte-Victoire som finns med i 44 oljemålningar och 43 akvareller. Som en parentes kan nämnas att Picasso, som beundrade Cézanne, ligger begravd på en privat egendom på andra sidan om berget, sett från Aix. Berget är verkligen slående och syns på långt håll. Det är också ett förträffligt vandringsområde, exempelvis kan man gå upp till det monumentala korset som blickar ut från en av topparna. Vi besöker Cézanne-museet samt får tid för lunch på egen hand. Under eftermiddagen fortsätter vi mot Cannes där vi gör egna upptäckter innan sista, korta, etappen till vårt hotell som ligger i utkanten av Nice. Där bor vi i fyra nätter med gemensam middag på hotellet varje kväll. Logi: Servotel Saint-Vincent, Nice (* * * *). Måltider: Frukost och middag inklusive bordsvatten.

Söndag 27/9 Saint-Paul de Vence/Fondation Maeght samt Chapelle Rosaire (ca kl. 9-17)

Vi besöker Fondation Maeght som är ett museum för modern och samtida konst strax utanför från byn Saint-Paul de Vence i södra Frankrike, ca 20 km väster om Nice. Det skapades av Marguerite och Aimé Maeght 1964 och omfattar bland annat Joan Miró, Alberto Giacometti, GeorgesBraque, Alexander Calder, Marc Chagall, Fernand Léger och Bonnard. Även själva byggnaden ritad av den katalanska arkitekten Jose Luis Sert måste betraktas som ett konstverk i sig själv och meden pinjepark full av skulpturer av Joan Miró och en gård med skulpturer av Alberto Giacometti ochmosaikmuraler av Marc Chagall och Pierre Tal-Coat, bassäng med mosaiker av Braque med fontänav Pol Bury. I Chapelle Rosaire tittar vi på Matisses glasmålningar.

Måndag 28/9 Nice (heldag, ca kl. 9-17)

Frankrike är bland annat förknippat med god mat och fantastiska viner, vackert språk, sofistikerad kultur och livsnjutning i största allmänhet. Nice på franska Rivieran är lite av landets Rolls-Royce. Här omsveps du av precis allt som den franska härligheten har att bjuda på. Du promenerar längs stranden, känner doften från havet och njuter av mat och dryck som kommer fastna i ditt gastronomiska minne för en väldigt lång tid framöver. Vi upptäcker Nice med en svensktalande lokalguide och därefter blir det tid för lunch och upptäckter på egen hand!

Tisdag 29/9 Nice halvdag

Vi besöker Matissemuséet och Chagallmuséet. Resten av dagen tid för egna upptäckter!

Onsdag 30/9 Hemresa

Efter frukost rullar vi till Nice, vår SAS-flight lyfter kl. 12.55 med ankomst Köpenhamn kl. 15.15. Därefter buss mot respektive hemort.

Pris

 • Del i dubbelrum: 15 900 kr
 • Enkelrumstillägg: 3 100 kr

I priset ingår: Busstransfer till och från Kastrup, flyg, logi, måltider och utflykter enligt programmet ovan inklusive entréavgifter ingår i resans pris!

Anmälan på mail till britt.gars@telia.com
Anmälningsavgift 2 900 kr i samband med anmälan SEB 5637-33 03624
OBS! Begränsat antal platser. Första anmälningsdag 1 februari. Se till att du har reseförsäkring med avbeställningsskydd!

Årsmöte

Kallelse till årsmöte med Sveriges Konstföreningar-Blekinge i samband med utbildningsdagen lördagen den 28 mars 2020 på Ronneby brunn. Gertrud Sandqvist, ny förbundsordförande för riksförbundet Sveriges Konstföreningar, kommer till årsmötet.

 • 09.00 – 10.00 Samling med kaffe/te
 • 10.00 – 10.30 Kulturstrateg Görel Abramsson från Region Blekinge informerar
 • 10.45 -11.45 Årsmöte
 • 12.00 Lunch
 • 13.00 Föredrag av Gertrud Sandqvist

Pris: 150 kr. Obs! Konstverk lottas ut till deltagande konstföreningar. Anmälan senast den 26 mars till nilsson.bil45@gmail.com.

FÖR UPPDATERAD INFORMATION SE RESPEKTIVE FÖRENINGS WEBB 

ALLMÄNNA KONSTFÖRENINGAR I BLEKINGE

Karlskrona konstförening, www.karlskronakonstforening.se

Föredrag i Blekinge museums hörsal kl. 18.00. Fri entré för medlemmar, 50 kr för övriga.

 • Onsdagen den 26 februari – Jugendarkitektur i Karlskrona med kulturhistoriker Ivar Wenster. Främmande fåglar i barockstaden – vid sekelskiftet 1900 slog jugendarkitekturen på allvar igenom i Sverige. Med namn som Ferdinand Boberg och Carl Westman skapades både offentliga byggnader och ståtliga bostadshus. I Karlskrona var dock mottagandet lite kyligt och flera av jugendbyggnaderna är rätt anonyma.
 • Söndagen den 1 mars – Årsmöte med konstutlottning
 • Onsdagen den 25/3 – Gunnar Asplund och modernismen – Sofia Lenninger, historiker och projektledare för restaureringen av Sölvesborgs tingshus, berättar.
 • Onsdagen den 22/4 kl 18 – En kväll i konstens tecken på RAMA. Visning i atelje och verkstad hos Maja Hallén som har mästarbrev i konstramning och även är grafiker. Vi pratar inramning av konst och förgyllning samt testar att trycka serigrafi. OBS begränsat antal platser! Anmälan till Ingrid Dalback 0455- 81922 tidigast den 1 februari och senast den 1 april.

Olofströms konstförening, www.olofstromskonstforening.blogspot.com

Konsthallen är öppen lördag – söndag mellan kl. 13- 16 under utställningsperioderna.

 • 22/2 – 8/3   Linda Carleke, målningar och Cecilia Andersson, målningar.  Vernissage 22 februari kl. 14.00
 • 11/3              Utlottning i konstlotteriet och årsmöte
 • 21/3 – 13/4 Björn Gidstam, målningar och premiärvisning av nya Blekingeboken. Vernissage 21 mars kl. 14.00
 • 25/4 – 7/6   BLEKINGAR 2020 – jurybedömd utställning. Vernissage 25 april kl. 14.00

Sölvesborgs konstförening www.solvesborgskonstforening.se

 • 25 januari – 16 februari – Jonas Lundh – måleri. Vernissage lördag 25 januari kl.13
 • 29 februari – 22 mars – Lars Rylander – måleri och grafik.  Vernissage lördag 29 februari kl.13.
 • 4 april – 3 maj – Signar N Bengtson – måleri, teckning och skulptur. Vernissage lördag 4 april kl.13.
 • 13 juni – 16 augusti – sommarutställning: Hertha Bengtson – formgivare och glaskonstnär. Vernissage lördag 13 juni kl.13.

Kulturcaféer i Sölvesborgs konsthall

Entré: 40 kr inkl. kaffe med bröd. Kulturcaféerna anordnas i samarbete med Sveriges konstföreningar Blekinge. 

 • Onsdagen den 12 februari kl.19 – GRIBSHUNDEN – ett skepps uppgång, fall och återupptäckt. Arkeolog Mikael Henriksson, Blekinge Museum, berättar och visar bilder från Gribshundens spännande historia. Gribshunden förliste utanför Ronneby 1495 och de senaste åren har flera spännande fynd gjorts och hämtats upp från havsbotten.
 • Onsdagen den 18 mars kl.19 – ”ATT FÖLJA HJORTARNA”. Om en gobelängresa i historien, geografin och konstnärskapet. Konstnär Annika Ekdahl är en av Nordens mest uppmärksammade textilkonstnärer. Hennes gobelänger har visats runt om i världen, senast på Valdemarsudde och i Australien. Hennes storskaliga gobelänger är som vävda tapeter i en blandning av renässans och barock. Under detta café berättar hon och visar bilder om sitt konstnärskap.
 • Onsdagen den 15 april kl.19 – ”Bilder och minnen från mitt liv som konstnär”. Konstnären Signar N Bengtson berättar personligt om sitt långa liv som konstnär och visar bilder ur boken med namn som ovan. Han kommer också att berätta om de olika tekniker han använder sig av i sitt konstnärskap.

Kulturcentrum och Ronneby konstförening, www.ronnebykonstforening.se

 • 25/1- 22/3 Nina Ölund Noreskär – Stilla, allt du håller är blött och Roland Persson – Unthought-of thoughts
 • 4/4 – 24/5  Jenny Carlsson – Nära markenHanna Hansdotter

Karlshamns konstförening, www.karlshamnskonstforening.se

Öppet 13–17 lördag och söndag, vernissage kl. 14.00

 • 15 februari – 8 mars Jorge Guila
 • 4 – 26 april Scania Art Group, från gruppen kommer fem konstnärer
 • 6 – 28 juni Eva Rex
 • 15 juli-2 augusti Christof Knapp (Vernissage 15 juli 17.00 kl. 16-20, 16–17 juli kl. 11-18, 18 juli kl. 11-17, 19 juli-2 augusti kl. 13-17 tisdag-söndag)

Arbetsplatskonstföreningar

Karlskrona kommuns konstförening Carolus

 • 13 maj 2020 kl 17 Årsmöte med utlottning av konst och föredrag av konstnär i Konserthusets foajé.
 • Mars  Evenemang och föredrag i Blomlöfs nya restaurang.
 • April Konstpromenad i Karlskrona.

 

 

 

Kontakta distriktet

Britt Gars / britt.gars@telia.com / 0456-10521 / 0709 378893.