Tack alla ni som hade möjlighet att komma denna ljuvliga dag.

Lördagen den 26 augusti bjöd på strålande sol och en svalkande vind från det närbelägna havet ute vi Pilane skulpturpark. Vi välkomnades till Pilane Gårdscafé och intog kaffe med en rågkake-macka. Efter en lång stund i förmiddagssolen tog vi oss tillbaka till skulpturparken. Då hade det börjat komma riktigt mycket besökare så blev parkeringsplatsen snart full. Vår guide tog oss runt till de många skulpturerna. Hon gav oss tid att njuta av varje verk innan hon gav all den information som fanns om respektive skulptur från den minsta vid entrén till den största uppe på bergstoppen. Trots att det är en väldigt kuperad skulpturpark som ju ligger mitt i naturen ihop med det gamla bronsåldersgravfältet så kunde nära nog alla följa med hela vägen runt om.

Efter denna tur i naturen bar det av till Skärhamn med Nordevikslunch och guidad tur på Nordiska Akvarellmuséet. Nu gällde det att ha tur i det avstängda Skärhamn. Denna dag var det årets stora Triathlontävling som gick av stapeln. Lunchen åts på det anrika och mycket välbevarade Nordeviks. En liten retropärla väl värd att besöka för er som letar er ut till Skärhamn när som helst under året. Det är både hotell och restaurang. Då vi efter lunchen inte kunde komma ner med bilarna till Akvarellmuséet så fick några åka fyrhjuling som tävlingsledningen hade till hands för persontransporter genom det avspärrade området.

På muséet tog CO Ewers emot och gav en inspirerande guidning. Han tog oss genom Arne Isacsson utveckling av akvarellteknikerna fram till akvarellmonotypierna som var det sista Arne Isacsson gjorde.

Därmed var Sveriges konstföreningar distrikt Bohusläns konstbildningsdag till ända. Hoppas vi får samma härliga uppslutning till nästa konstbildningsdag. Det är ju också ett gyllene tillfälle för alla föreningsstyrelserna att möta de övriga styrelserna i Bohuslän och knyta fina kontakter för framtida samarbeten.

Tack för idag och välkommen åter

Christer Blomqvist
Ordförande i distrikt Bohuslän

 

 

 

Distrikt Bohuslän anordnade konstbildningsdag lördagen den 24 september 2016 med besök hos smideskonstnären Berth Johansson i Dingle och hos skulptören Lukas Arons i Hällevadsholm. Båda konstnärerna föreläste och visade upp sin verksamhet, som uppskattades mycket av föreningsdeltagarna.

 

cid_fotf9edcid_fotfb78

 

cid_fotfacdcid_fot66bd

 

Hälsning från distriktets nye ordförande.

Vid årsstämman 9 april på Akvarellmuséet i Skärhamn valdes en delvis ny styrelse. Till ny ordförande valdes Christer Blomqvist, till ny ordinarie ledamot valdes Gunilla Segelod, till ny suppleant valdes Britt-Marie Ryberg och till ny KRO-representant i styrelsen valdes My Bäckström.

Vid det konstituerande mötet utsågs Christer Karlsson till vice ordförande, Gunilla Segelod till kassör och Birgitta Hälje till sekreterare. Därutöver består styrelsen av KRO-representanten My Bäckström samt av suppleanterna Britt-Marie Lundberg och Britt-Marie Ryberg

Britt-Marie Ryberg avtackade de två ledamöter som lämnat styrelsen. Först Rune Larsson som varit med i styrelsen under många år och som delat med sig av sin breda kunskap till oss alla. Vi hoppas han nu får mer tid till sitt skriftställande i Järnvägsmännens konstförenings tidning JFF Konst. Sedan även Rory Botha som varit KRO:s representant i styrelsen och som sett till att styrelsen haft en direkt kontaktväg till de verksamma konstnärerna i Bohuslän. Tyvärr kunde inte Rory närvara vid stämman.

Sedan fick jag den stora äran att både avtacka och välkomna Britt-Marie Ryberg. Britt-Marie avgick som ordförande efter sex intensiva år inom distriktet och dessutom i samrådsgruppen för Västra Götalands Regionen. För att underlätta för mig som ny ordförande har Britt-Marie valt att vara kvar i styrelsen som suppleant och därför hälsade jag henne välkommen in i styrelsen igen.

Nu fortsätter styrelsen med planeringen av verksamhetsåret 2016, samtidigt som vi även tittar på planerna för 2017.

Med hälsningar och en önskan om en konstupplevelserik vår och sommar till er alla

Christer Blomqvist Ordf för Sveriges Konstföreningar Distrikt Bohuslän

Christer Blomqvist

Svanvik 164

472 95 Varekil

0705-925 945

chris.blom.w@gmail.com

 

DISTRIKTSSTÄMMA 2016

Lördagen den 9 april hade distrikt Bohuslän sin stämma på restaurang Vatten, Akvarellmuseet i Skärhamn. Bland de 27 närvarande på stämman var vår nya förbundschef Greta Burman. Konstföreningsfunktionärer från nio av distriktets 22 medlemsföreningar hade anammat kallelsen.

Greta Burman gavs möjlighet att presentera sig själv och sin gedigna utbildning och yrkesfarenhet inom konstvärlden. Vi önskar henne all lycka till uppdraget som förbundschef för Sveriges Konstföreningar.

Efter stämman blev det guidad visning av pågående utställning ”Disney – konsten att berätta”. Dagens besök på Akvarellmuseet avslutades med lunch på restaurang Vatten. Därefter tog vår nyvalde ordförande Christer Blomqvist ledningen och såg till att alla hittade vägen till Soile W Algeröd vackra galleri vid havet i Stenungsund. Där mötte Soile upp med energi och innerlig generositet med berättelser och bilder från sin barndom i Finland och Sverige. Lagom till kaffet med hembakta bullar hade Soile arrangerat utlottning av ett mindre konstverk bland dagens konstförenings-funktionärer.

Som avgående ordförande tackar jag för de sex år jag varit distrikt Bohusläns ordförande. Det har inneburit många intressanta möten av skilda slag med konst och konstnärer. Samarbetet i distrikt Bohusläns engagerade styrelse har varit mycket bra och jag tackar för styrelsens stöd dessa sex år. Mötet med konstförenings-funktionärer runt om i medlemsföreningarna och allt ideellt arbete som utförs har imponerat. Det är min förhoppning att de konstbildningstillfällen som erbjudits i distriktets regi varit till gagn och inspiration för alla er konstföreningsfunktionärer. Som jag brukar uttrycka det; lite grädde på moset för allt det ideella arbete ni utför till gagn för konst och kulturlivet i vårt distrikt.

13 april 2016
Bästa hälsningar Britt-Marie Ryberg

 

Verksamhetsber2015-1

Konstbildningshelgen i Gerlesborg 12-13 september 2015.

Pål

Skulpturparken Udden i Hunnebostrand. Foto Ann-Britt Lundgren

 

Konstbildningshelgen den 12-13 september i Gerlesborg drog fullt hus med 44 deltagande konstföreningsfunktionärer från stora delar av Västra Götaland. Genom Pål Svensson fick vi höra om stenhuggartraditionen i Bohuslän och vikten av att hitta rätt block i bohusgranit till skulpturer av olika storlek. Pål visade bilder och berättade t ex om den konstnärliga utsmyckningen av torget i Orsa med ”Fiolen min” i råhuggen bohusgranit och den vackert formade fiolen där dagens teknik använts i framställandet.

 

Skulptur Udden

Lördagseftermiddagens besök på Udden i Hunnebostrand med Pål som guide förenade sten och vatten och vi njöt av att komma så nära konsten så att vi kunde både smeka och klättra på skulpturerna.

 

Tillbaka på skolan blev det eftermiddagsfika och en nostalgitripp med Gerlesborgsfilmen.

Kvällens underhållning med Moa och Sunniva Brynnel var lågmäld sång och musik. Trots Moas försiktiga stämma gick texterna rakt in i oss. Moa avslutade kvällen med att kula i korridoren.

 

Till söndagens förmiddagsaktiviteter delade vi in oss i två grupper. Vi åkte inåt i Bottna antingen till textilkonstnärinna Elsa Agélii eller till konstnär Christina Ärlestig. Elsa berättade om sitt projekt ”Bilder kring vatten och öken” ett broderisamarbete med kvinnor och flickor i Rajasthans öken. Efter många år som den drivande kraften av projektet har nu Elsa förhoppningar om att kunna ägna mer tid åt sitt eget skapande.

Christina Ärlestig

Christina delade med sig om sin kunskap i färglära och lät oss alla måla med hennes

egentillverkade bivaxoljekritor. Stor entusiasm märktes bland konstföreningsfunktionärerna och tiden ville inte räcka till

varken hos Elsa eller Christina.

 

Efter lunch var det dags för JanOlof Bengtsson att berätta om sitt konstnärsliv. Bland annat om de dagliga promenaderna kring bostaden i Tossene som JanOlof bearbetar med koloristisk intensitet i sina målningar i akryl.

 

Ja, det var en konstbildningshelg med en mångfald av konstuttryck. Bohusgranit och skulptur, textil och mjuka bivaxoljekritor och abstrakta konstverk i akryl. En helg som förhoppningsvis gav oss konstföreningsfunktionärer inspiration och nya kontaktytor i det ideella arbetet med våra föreningar och möjlighet att också ta del av konst som gav oss möten med vårt inre.

 

Färger

 

 

Avslutar denna återblick på vår konstbildningshelg med

några rader ur ”Inbjudan till Bohuslän” av Evert Taube.

”Som blågrå dyning bohusbergen rullar
I ödsligt majestät mot havets rand
Men mellan dess kala urtidskullar
Är bördig jord och gammalt bondeland”

Styrelsen för distrikt Bohuslän genom Britt-Marie Ryberg, ordförande

 

 

 

 

 

 

Distrikt Bohuslän

Vi har 30 konstföreningar inom distriktet som är anslutna till Sveriges Konstföreningar.

Givetvis vill vi att alla konstföreningar i distriktet skall ansluta sig och därmed få tillgång till vår fina konstbildningsverksamhet.

Sveriges Konstföreningar Bohuslän lägger tyngdpunkten på konstbildning för vuxna. Vi har utbildningsdagar vår och höst med föreläsningar och praktiskt arbete.

Vi förlägger oftast en helgkurs på Gerlesborgsskolan vid Bottnafjorden i Bohuslän som är en stimulerande miljö för konstbildning.

Vi samarbetar med Bohusläns museum, Sensus och även en del andra aktörer inom kulturområdet.

 

Hösten 2014 gick konstbildningsdagen till Vävra och Marstrand.

Vi började dagen hos skulptören Rino Bozajic i Vävra utanför Kungälv, vi besökte även skulptören Thord Tamming och konstnärernas gemensamma bronsgjutningsverkstad.

046

Därefter tog vi färjan över till Marstrand och Strandverket där vi serverades lunch vid ankomsten. Efter lunch guidades vi genom genom utställningen med Karin Broos/Minnesmärken och Bernar Venet/ Maquette

 

Vårens konstbildningsdag ägde rum i Skövde, inom det regionala samarbetet Sveriges Konstföreningar i Västra Götaland, med distrikt Skaraborg som värdar. I slutet på april reste konstföreningsfunktionärer till Skövde tillsammans med distrikten Göteborg, Älvsborg och Bohuslän.

Vi fick lära oss om konst i Skaraborg, guidad tur i Skövde Kulturhus. Guidad busstur ”Konst i offentlig miljö utomhus”, med bl. a. Rondellkonst i Skövde, presenterat av journalisten och författaren Ulla Andersson. Som avslutning åkte vi till Odensåker och fick träffa konstnären Henrik Allert som tillsammans med Erik Gustavsson berättade om sitt långa konstnärskap.

 

 

Kontakta oss

Christer Blomqvist / Svanvik 164 / 472 95 Varekil 0705-925 945 chris.blom@swipnet.se .

.