Sveriges Konstföreningar
Jämtland-Härjedalen

är samverkansorganisation för konstföreningar i J-H.
Vi verkar för kunskapen om konst och konstens betydelse
genom att anordna utbildning, föreläsningar etc.
Den viktigaste aktiviteten är Konstens Vecka där SK J-H
samordnar, informerar, ordnar invigning och avslutning.

Stadgar

 

KONSTENS VECKA 2019

 

Årets tema är Digitalisering. Föreningarna väljer det eller eget tema.

Invigning på Jamtli lördag den 28 september klockan 13.00.

Avslutning  på LUX/Norra station lördag 5 oktober klockan 18-21.

Program klicka på nedanstående fil.

 

Konstens vecka 2019_Program

 

INVIGNINGEN
Det hade kommit ganska många intresserade till Rentzhogsalen på Jamtli när Ellen Hyttsten tog till orda och hälsade alla välkomna: Ellen berättade om Konstens Vecka 2019, hur den förberetts och att det även i år var omkring 50 arrangemang som kunde besökas under veckan. Hon kunde också meddela att i år fanns det något att besöka i alla länets kommuner. Årets tema är “digitalisering”, något som mer och mer återfinns i konsten. Vi skulle få se exempel under den kommande timmen (Linda Peterssons video och Sabina Wärmes performance).

Sedan överlämnades ordet till Karin Thomasson som representerade Region Jämtland.Härjedalen. Hon berättade om de nyinstiftade tre arbetsstipendierna inom kulturområdet och kallade fram Linda Petersson som tilldelats årets stipendium inom konst. Motivering upplästes och Linda fick blommor och applåder. Linda berättade sedan att hennes inriktning är att gestalta kvinnors livsöden och historia. Hon visade sedan en vacker vintrig video med musik av Hildegard av Bingen.

Linda Petersson, glad över sitt stipendium.

Kristina Strömgren, ny konstansvarig inom Östersunds kommun, presenterade sig och sin inriktning av det kommande arbetet. Hon vill tidigt nå kontakt med konstnärer och konstintresserade för att få underlag för arbetet. Kristina övergick sedan till att presentera Sabina Wärme och hennes konstnärskap. De är bekanta, uppvuxna i östra Jämtland.

Sabina Wärmes performance var fängslande

Sabina Wärme framförde en performance innehållande ljus, ljud och rörelse. Publiken hölls fångad i en halv timme och det hela avslutades med en rungande applåd.

 

LÄNSFINAL
Länsfinalen genomfördes på lördagskväll den 5 oktober i LUX-Norra Station. Man kunde njuta av mat och/eller dryck och lyssna till fin jazzmusik som DJ Christoffer Svensson stod för. Den stora begivenheten var en konstquiz som ordnats av Anna Erlandsson och Maya Westerlund. Kluriga frågor om konstverk, konstnärer och musik. Frågorna rörde vad som kan ses i Östersund och ute i stora världen. Sju lag organiserades och när allt var rättat så var det ett vinnande lag som kunde hämta första priset: en timmes instruktion hos Glashyttan “Gör ditt eget glas”. Övriga lag fick alla priser, böcker eller konstkort.

Maya Westerlund och Anna Erlandsson ledde kvällens kluriga konstquiz.

Man kunde också besöka utställningen i LUX där Kerstin Öhlin Lejonklou visade “Fotografier från 60-tal till idag – ett livslångt skapande”.

Vackra foton av vackra smycken som skapats av Kerstin Öhlin Lejonklou

 

 

VANDRINGSUTSTÄLLNING

En vandringsutställning med verk av konstnärer från Jämtland och Medelpad har upprättats av Sv. Konstföreningar Västernorrland. Den visades under våren i LUX, Östersund. Utställningen är under perioden 11 juni-30 november tillgänglig för visning. Intresserade kontaktar Margareta Grundström
070-6030822.

 

DISTRIKTSSTÄMMA 2019

 

Linda Petersson Ödbring berättade om “Min konstnärliga gärning”.

Läs om detta och förhandlingarna under fliken Program/Projekt.

 

 

 

 

 


 

Invigning sker lördag den 29 september klockan 13-14 på Storsjöteatern. Ordföranden Ellen Hyttsten invigningstalar. Miniföredrag av Lennart Samor, konstnär. Musik av Patrik Lantz. Vernissage.
Avslutning blir det på Jamtli söndag den 7 oktober klockan 18.00-21.30 med bl.a. specialvisning av Nationalmuseum Jamtlis utställning “Sex sekler av samtid”. Samtal med konstpedagog Sofia Pettersson. Bubbel, snittar m.m. Konstlotteri.

Kalendarium/programblad i länken nedan.

Konstens vecka Program 2018 (2) (1)

 

INVIGNINGEN den 29 september

genomfördes i Storsjöteaterns lokaler. Ett 50-tal personer hade infunnit sig.

Ellen Hyttsten inledde med att presentera årets Konstens Vecka.

Patrik Lantz underhöll med spännande musik som han skapade med hjälp av en högtalare, en förstärkare, några reglerdon, sin röst, fiol och gitarr.

Lennart Samor invigningstalade över ämnet Ung konst och framförde sin önskan att vi skall hjälpa de unga genom att upplåta lokaler som de kan visa sin konst i och besöka deras utställningar.

Sedan blev det vernissage på utställningen Sömnparalys med verk av de unga konstnärerna Henrik Ljusberg, Karl Nordström och Nils Hervén.

Ellen Hyttsten presenterade Konstens Vecka

Patrik Lantz skapade spännande musik

Lennart Samor invigde

Henrik Ljusberg

 

AVSLUTNINGEN den 7 oktober

klockan 18.00 inleddes med mat, dryck och samvaro. Man kunde i baren köpa snittar läckert upplagda på en tunn träbricka (ett takspån) och till det lämplig dryck, alkoholfri eller med. Ett alternativ var kaffe och en specialdesignad tårtbit.

Några valde kaffe och tårta.

Den goda stämningen under samvaron steg snabbt i Konstateljén i bottenvåningen på Nationalmuseum Jamtli.

Ellen Hyttsten hälsade välkommen och övergick ganska snart till att intervjua konstpedagogen Sofia Pettersson som har sin dagliga syssla i nationalmuseet och utställningen “Sex sekler av samtid”. Sofia berättade livfullt om sin verksamhet, som består i att ta hand om olika grupper – barn, skolklasser, grupper med äldre m.fl. Man besöker först utställningen i konstmuseet och fortsätter i konstateljén. I den senare får de yngre skapa sin konst med inspiration från museibesöket.

Sofia Pettersson berättade med inlevelse om sitt arbete i Nationalmuseum Jamtli.

Sofia berättade om många roliga och underfundiga frågor och svar som de yngre besökarna bidragit med. Sofia kunde också berätta att det är fullbokat med besöksgrupper fram till utställningens slut i april.

Intresserade deltagare i Konstateljén

Därefter tog Sofia med oss alla upp till utställningen och genomförde en timmeslång guidning innehållande fakta om konstnärerna, deras verk och även om konstverkens innehåll.

Sofia visar utställningen

Sedan blev det återsamling i Konstateljén där representanter för närvarande konstföreningar berättade om vad som hänt under Konstens Vecka. Och det var mycket och lyckat som berättades från Åre, Edsåsdalen, Krokom, JLK, FRIKO och IntraGalactic Arts collective.

Marika Wahl-Lindberg berättade om KV i Åre

Kvällen avslutades med närvarolotteri med ett 25-tal vinster. Tre konstverk skänkta av Henrik Ljusberg,  Janne Riikonen, SK J-H. Konstböcker och konstkort skänkta av Region J-H, JLK och Jamtli.
Jamtli hade också skänkt ett presentkort värt 2 700 kronor som innebar en specialvisning av utställningen “Sex sekler av samtid” för en grupp på ca. 25 personer. Presentkortet lottades ut bland närvarande konstföreningar och Malin Ståhl kunde lycklig motta denna vinst för IntraGalactic Arts collective.