Vi har nästan 200 filmer om konst till utlån, både VHS och DVD. Anslutna konstföreningar lånar filmerna utan kostnad, porto tillkommer. Kontakta Kristin Löfgren på kristin@sverigeskonstforeningar.nu om ni vill boka en film.

I katalogen från Filmcentrum finns information om 75 filmer som konstföreningen kan låna. I vår egen filmkatalog finns alla filmer samlade med beskrivning.

Villkor för visning av våra videofilmer

Med institutionell visning avses visning av filmer och program för en sluten krets som i de flesta fall har ett gemensamt intresse av att se det som visas. Det kan t ex gälla en skolklass, en församling, en konstförening o s v. Viktigt att notera är att den som tittar inte skall ha löst någon entré eller biljett för att se programmet, men skall ha en naturlig tillhörighet till den grupp, eller ett gemensamt intresse med de andra betraktarna, som ser filmen eller programmet.

Fler konstfilmer på nätet

I UR-Play kan man hitta en hel del filmade föreläsningar och serien Artityd där det finns fyra delar om Konceptkonst, Porträttkonst, Politisk konst och Surrealism, samt åtta halvtimmesdokumentärer med samtida konstnärer.

I SVT-Play finns också en del konstprogram och dokumentärer. Besök även Öppet arkiv där det finns äldre serier som Konstalmanackan och Konstverk berättar tillgängliga för allmänheten.

 

Senaste inköpta filmerna

 

Min konsthistoria av Göran Gunér: DVD I: KONST OCH BYGGANDE 4 TIM, 5 MIN

I:1 Draken och korset – vandringar i Norsk medeltid (25 min)
I:2 Så byggdes Stockholm, medeltid – folkhem. Sju delar (61 min)
I:3 En kompass mot skönhet (51 min)
I:4 Ut ur mörkret (27 min)
I:5 Alltid ljust (27 min)
I:6 Målaren från Bishop Hill (29 min)
I:7 Sven Ljungbergs Ljungby (25 min)

 

 

Min konsthistoria av Göran Gunér: DVD II MÅLERI 3TIM, 57 MIN

II:1 Guldålder – konst och liv i 1600-talets Holland (29 min)
II:2 Gustaf Wilhelm Finnberg (29 min)
II:3 Egron Lundgren – målare och resenär (19 min)
II:4 Gustave Courbet (18 min)
II:5 Carl Fredrik Hill, landskapsmålaren 1874–1878 (15 min)
II:6 Carl Larsson själv (46 min)
II:7 Stjärngossarna i Sundborn (9 min)
II:8 Från realism till stämningskonst (29 min)
II:9 Kvinnorna vid nya konstens källa (18 min)
II:10 En nypa mull – vad är vi mer? Om”Döderhultarn” Axel Petersson (25 min)

Min konsthistoria av Göran Gunér: DVD III NAIVISTER OCH MODERNISTER 3 TIM, 16 MIN

III:1 Helene Schjerfbeck (22 min)
III:2 Målarmästaren som söndagsmålare. OmSven Ljungbergs far, Elof (10min)
III:3 Eric Hallström, naivisten 1917–1921 (19 min)
III:4 Noaks ark. Om skånemålaren Emil Johanson-Thor (8 min)
III:5 Sigrid Hjertén, målarinna (9 min)
III:6 Jägaren, villebrådet och det friska vattnet. Om Leander Engström (18 min)
III:7 Från Hudiksvall till Bali. Om John Sten (18 min)
III:8 Ögonvittne i Spanien 1936. Om Torsten Jovinge (19 min)
III:9 Man kan aldrig mogna nog långsamt. Om Ragnar Sandberg (9 min)
III:10 Konsten är kärlekens facit. Om Bror Hjorth (29 min)
III:11 Curt Clemens, konstnär (15 min)
III:12 Nils Wedel (11 min)
III:13 Tänk om jag kunde spela fyrhändigt med vår herre. Om Oluf Høst (9 min)

Min konsthistoria av Göran Gunér: DVD IV JAG SKALL BLI SVERIGES REMBRANDT ELLER DÖ!

En film om Ernst Josephsson (1 tim 26 min)

 

 

 

 

 

Robert Mapplethorpe (2015), 108 min

Omslag Robert MapplethorpeRobert Mapplethorpe var en av 1900-talets mest kontroversiella och provokativa fotografer. Trots – eller kanske tack vare – sin katolska uppväxt kom hans karriär att definieras av konst som gjorde hans konservativa omvärld minst sagt förbannad, samtidigt som konstvetarna ställde sig i kö för att låta sig fascineras, imponeras och exploateras av hans verk. En ikon i såväl gaycommunityn som i konstsammanhang, som här har fått sitt liv slående vackert porträtterat i en film fylld till bredden med droger, hipsterdekadens och naturligtvis fantastiska foton.

 

 

Caravaggio av Derek Jarman (1986), speltid 97 min

Omslag filmen CaravaggioKonstnären Caravaggio ligger blyförgiftad på sin dödsbädd och ser tillbaka på ett liv bland tjuvar och prostituerade. Han har mördat och pengarna han har tjänat på sina tavlor är bortslösade. Caravaggios dramatiska liv fångas i hans konst, målningar vars naturtrogenhet samtiden antingen hatade eller älskade.

Mångsysslaren Derek Jarman (1942-1994) valde att gå sin egen, inte helt okontroversiella, väg redan i långfilmsdebuten Sebastiane (om martyren St. Sebastian med dialog på latin). Som en av få kulturpersonligheter som var uttalat gay i Thatchers Storbritannien kämpade Jarman för homosexuella i hela sitt liv. Mästerverket, Caravaggio, tog honom åtta år att göra och anses av många vara Jarmans mest personliga och lättillgängliga film.

 

Artityd – 8 konstnärsporträtt, varje avsnitt 30 min

Artityd/UR

Artityd/UR

Nära och nyfikna porträtt får du följa med samtida konstnärer i deras vardag och under deras konstnärliga arbete. Det blir en aktuell och angelägen resa genom dagens samhälle när konstnärerna undersöker sin samtid. Konstens visuella gestaltning väcker tankar om skapande och kommunikation. Möt en dynamisk konstscen som överraskar, utmanar och inspirerar! Medverkande konstnärer: Catti Brandelius, Sirous Namazi, Lisa Jonasson och Matti Kallioinen, Maria Friberg, Dotse och Emmilou, Victor Marx, Saadia Hussain, konstnärs- och jordbrukskollektivet Kultivator.

 

Ai Weiwei: Never Sorry (2012), speltid 90 min

Omslag Ai Weiwei Never sorryDen amerikanska journalisten och filmaren Alison Klayman följer den kinesiske konstnären, frihetsaktivisten och dissidenten Ai Weiwei mellan 2008 och våren 2011. Hans vardagsliv bland fyrtio katter, några hundar, familj, vänner och volontärer i sitt hem med adressen “258 FAKE” och Zuoyou studion i Peking. Numera i en av myndigheterna övervakad husarrest där han, sedan han på allvar gjort sig obekväm, fortsätter sitt oförtrutna arbete för yttrandefrihet, demokrati och rättvisa genom sin konst.

 

 

Ett nytt liv, (2014), speltid 70 min

Omslag Ett nytt liv

Ett mystiskt fynd i ett bankvalv efter en död släkting leder ut på en upptäcktsfärd i konsthistorien. Från de torftigaste konstnärskvartar på trettiotalet till de finaste salongerna idag, söker mysteriet från bankvalvet sin lösning i nutid: Ett litet tummat brunt paket, inlåst i decennier, som inte får utsättas för dagsljus.

Ett nytt liv handlar om Göteborgskoloristerna; konstnärerna som under sina korta och dramatiska liv skildrade staden, havet och skärgården på ett helt nytt sätt. I centrum står den mytomspunne målaren Inge Schiöler.

På upptäcktsfärden möter vi släktingar och vänner till koloristerna, konstnärer och poeter. Bland annat medverkar Tomas Tranströmer, Andreas Eriksson, Johan Cullberg, Håkan Wettre, Ann Smith, Arne Öhnell, Krister och Ingrid Schiöler.