Kontakta gärna er kontaktperson inom Skånedistriktet om ni som ansluten förening har

• platser kvar till föreläsningar
  • platser kvar till konstresor/utflykter

om ni vill att vi hjälper er att få fler deltagare genom att lägga ut informationen här.

Informera även gärna er kontaktperson om ni har haft en föreläsare som ni vill att vi rekommenderar.

En (ny)modernistisk konstupplevelse i Danmark

LO-skolan i Helsingör

måndag 27 maj 2019

Som medlem i en av våra anslutna konstföreningar är du hjärtligt välkommen att följa med till LO-Skolan i Helsingör. LO-Skolan i Helsingör är okänd för många men har Danmarks näst största privata konstsamling som är synnerligen imponerande.

Datum:      måndag 27 maj 2019

Hålltider för dagen:

10:00                           Vi samlas vid biljettluckan vid färjeläget i Helsingborg.
10:15                            Vi tar båten mot Helsingör.
10:53                            Vi åker buss till LO-skolan (Buss 803).
11:20                            Guidad visning på LO-skolan. Besök av skulpturparken.
Senast 15:00               Återfärd mot Helsingborg med förtäring.

Kostnad:          300 kronor

Ingår i priset:  Frukostpåse, inträde till LO-skolan, guidning.

Var och en köper sin egen båt- och bussbiljett samt betalar för sin egen förtäring. Det går även att lösa biljett av Skånetrafiken till Helsingör, så ingår färjebiljetten i priset.

Anmälan: Anmäl dig senast 13 maj 2019.

Anmäl dig per e-post till skane@sverigeskonstforeningar.nu.

Anmälan är bindande och gäller när deltagaravgiften är inbetald.
Plusgiro: 41 59 31 – 5. Avgiften betalas varken tillbaks om du avanmäler dig eller uteblir. Glöm inte att skriva ditt namn. Du får en bekräftelse på din anmälan.

Ange i din anmälan

• Namn: ______________________________
  • Medlemsförening: ______________________

Klicka här för att ta en titt på LO-skolans hemsida.

Axel Ebbes konsthall, Trelleborg

Torsdag 22 november 2018

LO-skolan i Helsingör blir till våren så att vi även kan se skulpturparken.

Datum:       Torsdag 22 november 2018

Plats:           Axel Ebbes konsthall, Hesekillegatan 1, Trelleborg.

Tid:               kl. 14:00.

Anmälan:  skane@sverigeskonstforeningar.nu, senast 20 november. Vi bjuder på kaffe och tilltugg.

Ulf Söderstrand, ordförande för Konstföreningen Söderslätt,  kommer att berätta om Axel Ebbe samt visa en film om honom.

I samband med besöket kan ni även se Rose-Marie Qvarfordts utställning, se länk.

Läs gärna mer om konsthallen på följande länk: Axel Ebbes konsthall

Konstseminarium, lördag 28 april 2018, Malmö universitet

Kvinna och konstnär i Sverige – då och nu

Konstens historia är full av kvinnliga konstnärer! Det är dock något man kanske inte tror när man öppnar ett konsthistoriskt standardverk eller besöker ett konstmuseum och bara hittar ett fåtal. Det har funnits stora kvinnliga konstnärskap redan i äldre tid som var uppburna celebriteter under sin livstid, men som aldrig skrevs in konsthistorien.

Vi vill med detta seminarium lyfta två spännande tidsperioder i den svenska konsthistorien; slutet av 1800-talet och den nutida konstscenen – med fokus på kvinnliga konstnärer.

Plats: Malmö universitet, Nordenskiöldsgatan 10 (”Orkanen” eller Lärarutbildningen), Sal D 131 (på entréplan)

För anmälan: se längre ner.

09.30 – 10.00     Kaffe/te med halv fralla

10.00 – 10.10     Välkomsthälsning
Karl-Bertil HakeMalmö Konststudio, f.d. konstföreningen vid Malmö universitet,
f.d. Sveriges Konstföreningars förbundsstyrelse.

10.10 – 11.40     Kvinna och konstnär i 1800-talets Sverige
Eva-Lena Bengtsson, intendent för Konstakademins samlingar,
forskare och tidigare verksam vid Uppsala universitet.

11.40 – 13.00     Lunch, mixsallad, bröd och isvatten

13.00 – 14.30     Kvinna och konstnär i dagens Sverige
Gertrud Sandqvist, professor i konstens teori- och idéhistoria och rektor
Konsthögskolan i Malmö.

14.30 – 14.45     Att hålla i en nätbaserad utbildning i konsthistoria
Karl-Bertil Hake

Tillsammans med Sveriges konstföreningar Gävleborg och Sensus erbjuds nätbaserade utbildningar i konsthistoria för alla konstföreningar i Sverige, anslutna till Sveriges konstföreningar. Utbildningarna består av filmade föreläsningar. En av dessa nätbaserade utbildningar har titeln ”Kvinnor i konsten”.

Se gärna: https://www.sensus.se/konsthistoria

Under lunchen – eller efter seminariet – finns möjlighet att vandra runt i huset och upptäcka vilka kvinnliga svenska konstnärer, 13 till antalet, som är representerade i Orkanen!

Hur du hittar hit:
Orkanen ligger på promenadavstånd från stationen (uppgång Anna Lindhs plats). Ingång finns både mot Nordenskiöldsgatan och mot kajen. Bussarna nr 3 och 5 stannar utanför ingången och vid stationen (Hållplatser: Orkanen och Centralen). Bilparkering finns i Orkanens källarplan; infart från Jacob Bagges gata, tvärgata till Nordenskiöldsgatan ”hitom” Orkanen.

Kostnad:
300 kr; medlemmar i en konstförening, ansluten till Sveriges Konstföreningar
350 kr; övriga intresserade

Betalning sker till Malmö Konststudios bankgiro; 176-6591, så snart bekräftelse erhållits om plats.

Anmälan senast 7/4 till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

Vid för få anmälningar kan vi se oss nödsakade att ställa in arrangemanget. Inbetald avgift betalas då tillbaka.

OBS: Ange även:
1: vilken konstförening du/ni tillhör eller om du/ni är gäst/er
2: eventuell önskan om specialkost

VÄLKOMNA!

Sveriges Konstföreningar, Skånedistriktet Malmö Konststudio Konstföreningen vid Malmö universitet

Aktuella program/projekt